“Ik ben blij dat het weer gewoon januari is”

Anne-Marie Vermaat verzorgt samen met Hubertien van Heek de nazorggesprekken voor De Horsten Uitvaartverzorging. “Een paar maanden na de uitvaart, wanneer het stiller wordt rond de nabestaanden, bellen we voor een persoonlijk nazorggesprek. We vragen hoe het nu gaat, hoe het was tijdens de ziekteperiode die aan het overlijden vooraf ging of hoe plotseling de dood kwam.”

Anne-Marie en Hubertien praten met mensen over de uitvaart, over de begeleiding en over de misschien moeilijke tijd die komen gaat. Ieder gesprek is maatwerk. Soms zijn de antwoorden kort, soms ontwikkelt zich een diepgaand gesprek. Verdriet en gemis, verlangen en pijn zijn voor ieder mens anders. Iedereen heeft er zijn eigen woorden voor. Uit de honderden gesprekken die ze in de afgelopen tien jaar voerden, is het onderstaande er eentje van.

—————————————————————————————————

“Ik ben blij dat het weer gewoon januari is.”

“Ik vond december verschrikkelijk. Niet om door te komen. Ze noemen het wel de donkere dagen voor de kerst. Nou dat waren het ook. Inktzwart. Zo voelde het tot ver na oud en nieuw. Mevrouw, er was geen enkel lichtpuntje.”

“De maand december was altijd een hele volle maand met verplichtingen. Ik zal het opsommen. De dag voor Sinterklaas is mijn kleinzoon jarig. Op 5 december hebben we het Sinterklaasfeest zelf. Dat werd met familie gevierd. Een week later was mijn verjaardag en onze trouwdag. Toen kwamen onze wederzijdse familie en oude vrienden voor zover ze er nog zijn. Daarna was het de datum van de sterfdag van mijn moeder en toen gingen we bloemen brengen bij haar graf. Altijd nog. Ieder jaar. En toen, ja toen zetten de kerstdagen in en stevenden we af op de oliebollen. Oh, al die data kwamen en gingen zoals ieder jaar, maar ik vond het nu niet te harden. Al die opgeklopte commerciële vrolijkheid. Overal die jingelbells. Al dat eten. Vreselijk. Vreselijk.”

“Mijn vrouw, mijn Dorrie, was werkelijk dol op die decembermaand. Weet u, we waren 50 jaar samen en met de 10 jaar verloving erbij is dat eigenlijk 60 jaar, dus ik weet wel wat voor feest ze ervan maakte.”

“Ze begon bij wijze van spreken al, als ze op 6 januari de kerstboom aftuigde, een draaiboek te maken en ideeën op te schrijven voor de volgende decembermaand. Ja echt, daar had ze een klein boekje voor. Afgelopen jaar was het niet anders. Begin oktober begon ze over de komende decembermaand te praten. En ineens was ze er niet meer. Ze kreeg een hartstilstand. Ze werd uit het leven weggerukt. Uit mijn leven. O, het was zo erg. Niet te bevatten eigenlijk. Nog niet. De feestdagen zijn zo’n beetje aan me voorbij gegaan. Mijn dochter deed echt haar best. Familie en vrienden informeerden hoe ik Kerstmis zou vieren, nodigden me uit. Ik heb overal voor bedankt. Ik kon het niet. Ik kon me gewoon niet mee laten nemen in de goedbedoelde pogingen van anderen om er voor mij en misschien ook voor henzelf, iets van die decembermaand zonder Dorrie te maken. Ik zat hier maar. Zo’n beetje in de stilte en de duisternis, zonder zelfs maar een kaars aan te steken. Nou ja, ik ben er doorheen gekomen. Vraag me niet hoe. Blij dat het weer gewoon januari is.”

Aan het einde van het gesprek zegt hij dat er één kerstkaart was geweest die diepe indruk op hem had gemaakt. De tekst was gestuurd door de oudste vriendin van Dorrie. Ze had geschreven:

De liefde voor de feestdagen
Raakt ernstig onderkoeld
Wanneer je iemand in je hart
Maar niet in je armen voelt.

“Ach mevrouw, mijn leven zonder Dorrie zal nooit meer hetzelfde zijn.”

—————————————————————————————————

Fotograaf: Anna Green van Portfolio-Fotografie

Anne-Marie Vermaat verzorgt samen met Hubertien van Heek de nazorggesprekken voor De Horsten Uitvaartverzorging. Nabestaanden, meestal de opdrachtgevers voor de uitvaart, ontvangen een brief waarin het nazorggesprek wordt aangekondigd. Ongeveer twee maanden na de uitvaart bellen ze voor een persoonlijk nazorggesprek.

Anne-Marie Vermaat is gespecialiseerd in verliescounseling, ze geeft verliesbegeleiding – en behandeling, training en coaching, ze is docent en auteur en werkt ook in Duitsland.

Hubertien van Heek is coach en adviseur en is gespecialiseerd in de begeleiding van werkgevers en werknemers die op enigerlei wijze geconfronteerd worden met de emotionele gevolgen van verlies en rouw. Ze doet vrijwilligerswerk als rouwbegeleider.

Zie voor meer informatie: www.verliescommunicatie.nl

Delen

 

Terug