De uitvaart

EEN OVERLIJDEN. WAT NU?

Een naaste van u is overleden. Dan komt er veel op u af. Wat moet u de eerste paar uur regelen?

Arts bellen
Als u te maken krijgt met een overlijden, dan zal een arts dit moeten vaststellen. Heeft het overlijden thuis plaatsgevonden, neemt u dan contact op met de huisarts. In het ziekenhuis of verpleeghuis zal een behandelend arts het overlijden vaststellen. De arts geeft een schriftelijke verklaring van overlijden af. Deze heeft de uitvaartorganisatie onder andere nodig om de aangifte bij de gemeente te doen, waarbij de toestemming voor de begrafenis of crematie wordt verleend.

Uitvaartonderneming inschakelen
Vervolgens neemt u contact met ons op. U kunt De Horsten 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereiken voor het melden van een overlijden. Met de uitvaartverzorger spreekt u af wanneer onze collega’s langs kunnen komen voor de laatste verzorging en maakt u een afspraak voor het voorbereiden en vormgeven van de uitvaart.

Verzorging
Nadat de arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, zullen onze collega’s de overledene verzorgen, als u wilt samen met u. De overledene kan worden overgebracht naar een rouwcentrum, maar ook thuis worden opgebaard.

Lijst van benodigdheden
Het is handig om een aantal zaken bij de hand te hebben voor het bezoek van de uitvaartverzorger:

  • Officiële verklaring van overlijden, af te geven door de (huis)arts.
  • Kleding voor de overledene, waarin hij/zij opgebaard zal worden. Denk hierbij ook aan een eventuele bril, kunstgebit of sieraden.
  • Identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje van de overledene.
  • Polis van de uitvaartverzekering.
  • Indien aanwezig de wilsbeschikking, het testament en/of codicil.
  • Eventueel kunt u al nadenken over een tekst en/of foto voor op de rouwkaart en inventariseren hoeveel adressen er zijn voor het versturen van de kaarten.

Aangifte van overlijden
De Horsten verzorgt alle wettelijke formaliteiten voor de uitvaart, onder meer de aangifte van overlijden. Dit gebeurt bij Burgerzaken van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

UW KEUZES

Een uitvaart kunt u geheel naar eigen wens vormgeven. Voor de nabestaanden betekent dit dat er in een korte en beladen periode veel keuzes gemaakt moeten worden. De uitvaartverzorger zal alle opties met u doornemen. Samen kunt u zo de balans zoeken om de uitvaart de juiste invulling te geven.

ROUWDRUKWERK

Rouwkaarten
U heeft de keuze uit een uitgebreide collectie rouwkaarten en enveloppen. Een rouwkaart kunt u persoonlijker maken door eigen foto’s of tekeningen te gebruiken, in kleur of zwart-wit. De uitvaartverzorger kan u de verschillende papiersoorten en formaten laten zien. Hij of zij kan u ook helpen met het vinden van de juiste woorden voor de kaart. Daardoor kunnen wij uw drukwerk snel en accuraat voor u verzorgen.

Wij verzorgen drukwerk voor:

  • Rouwkaarten
  • Uitnodigingskaartjes
  • Liturgieën
  • Bidprentjes
  • Bedankkaartjes
  • Routebeschrijving

Annonce
De Horsten verzorgt tevens het plaatsen van de annonce of rouwadvertentie in de krant. Dit kan een kopie zijn van de rouwkaart, maar u kunt ook een advertentie op maat laten plaatsen. De uitvaartverzorger coördineert het plaatsen van alle advertenties, zodat advertenties van bijvoorbeeld andere familieleden, vrienden of een werkgever in dezelfde stijl, op dezelfde dag, in dezelfde krant komen. Voordat wij de uiteindelijk opdracht naar de krant sturen, ontvangt u van ons een drukproef en kostenopgave.

OPBAREN

U kunt kiezen waar u de overledene wilt laten opbaren. Dit kan bijvoorbeeld thuis, in een zorgcentrum of uitvaartcentrum.

Thuis of een zorgcentrum
Als u de overledene thuis of in een zorgcentrum wilt opbaren, verzorgen wij voor u de opbaring op bed of in een kist. Als u dat wilt, kan een van de nabestaanden helpen met het verzorgen en aankleden. Bij een opbaring thuis verzorgen wij ook de dagelijkse controle.

Het Clingendaelhuys
Het Clingendaelhuys is een karakteristieke en stijlvolle pand, gelegen op de grens van Wassenaar en Den Haag, nabij landgoed Clingendael. Hier heeft u de mogelijkheid om afscheid te nemen en gasten te ontvangen. Ook uitvaartplechtigheden in intieme kring kunnen hier plaatsvinden. Het Clingendaelhuys is door de centrale ligging makkelijk bereikbaar. Als uw voorkeur uitgaat naar een opbaring thuis of elders, dan zullen wij daar vanzelfsprekend naar handelen.

BEGRAFENIS OF CREMATIE

Een van de eerste keuzes waarvoor u staat is begraven of cremeren. Als de wens van de overledene bekend is, kunt u deze uiteraard opvolgen. Wanneer de wens van de overledene niet bekend is, kan het een lastige keuze zijn voor de nabestaanden.

Vanuit het verleden kozen veel mensen voor begraven, omdat de nabestaanden een plek wilden hebben om naar toe te gaan. De gedachte dat het lichaam nog steeds ergens is, kan troost geven aan nabestaanden.

Bij begraven is er keuze tussen een algemeen graf of particulier graf.

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie daarin begraven wordt. Een algemeen graf wordt voor de minimale wettelijke termijn van 10 jaar uitgegeven, waarna het in principe wordt geruimd. Herbegraven in een eigen graf is na ruiming (maar niet eerder) bijna altijd mogelijk. In een algemeen graf worden twee of drie mensen begraven, die geen familieband hoeven te hebben. Algemene graven zijn vooral te vinden op begraafplaatsen in de grotere steden waar de grond schaars is en zijn bedoeld voor wie geen particulier graf wil of geen voorzieningen heeft getroffen. Er zijn voorschriften voor het plaatsen van een grafsteen omdat de ruimte beperkt is.

Bij een particulier graf is men geen directe eigenaar van het graf, maar rechthebbende. De begraafplaats blijft eigenaar. Bij leven kan men een eigen graf of familiegraf vast laten leggen om daar na overlijden in begraven te worden. Dan kunt u soms ook al aangeven wie er nog meer begraven mag worden. Gemeenten geven een particulier graf uit als iemand daarom verzoekt. De meeste begraafplaatsen geven een particulier graf voor tien, twintig of dertig jaar uit. Daarna is meestal verlenging voor telkens tien jaar mogelijk. Het onderhoud van het graf doen de nabestaanden zelf, of zij besteden het uit aan de begraafplaats tegen betaling. De keuze van het graf is belangrijk, omdat het mogelijk nog vele jaren wordt bezocht.

Tegenwoordig zijn er ook bij cremeren allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek, bijvoorbeeld op het terrein van het crematorium. Er zijn ook nabestaanden die er de voorkeur aan geven om thuis een plek te creëren met de urn van de overledene.

DE UITVAARTPLECHTIGHEID

Hoe de plechtigheid eruit zal zien, bepaalt u helemaal zelf. Wanneer de overledene uitvaartwensen heeft vastgelegd, kunt u die zoveel mogelijk opvolgen, zodat de plechtigheid aansluit bij zijn of haar leven. U kunt kiezen voor een kerkdienst of plechtigheid in bijvoorbeeld de aula van het crematorium of de begraafplaats. Er zijn daarnaast nog veel keuzes mogelijk, zoals de keuze van de muziek, eventuele speeches, de presentatie en het gebruik van beeldmateriaal. Uw uitvaartverzorger kan u het hele spectrum laten zien en u helpen bij het maken van keuzes om een passende uitvaartplechtigheid te organiseren.

DE KIST

Voor de keuze van de kist voor de overledene zijn er veel mogelijkheden. U heeft de keuze tussen een eenvoudige of chique kist, een kist van onbehandeld of gelakt hout. De kist kan van vele materialen gemaakt zijn, zoals massief hout, steigerhout of eikenhout. De uitvaartverzorger kan u het complete assortiment kisten laten zien, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

ROUWVERVOER

De Horsten kan gebruik maken van een volledig uitgerust wagenpark van rouwauto’s, volgauto’s en een speciale auto voor het overbrengen van een overledene, kort na het overlijden. Daarnaast zijn er ook bijzondere keuzes mogelijk, zoals een koets, uitvaartbus of boot.

KOSTEN VAN EEN UITVAART

De vraag ‘Wat kost een uitvaart?’ is op voorhand moeilijk te beantwoorden. Elke uitvaart wordt namelijk naar persoonlijke wensen ingevuld, een standaard uitvaart bestaat eigenlijk niet. De prijs varieert meestal tussen de € 5.000,- en € 9.500,-.

De kosten van een uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw persoonlijke wensen:

  • Is er sprake van een begrafenis of een crematie?
  • Wat voor soort rouwkaart wilt u sturen en aan hoeveel adressen?
  • Wilt u een of meerdere rouwadvertenties plaatsen? Zoja, in welke kranten?
  • Rijdt er op de dag van de uitvaart een rouwauto of een koets?
  • Wilt u gebruik maken van volgauto’s?
  • Vindt de uitvaart plaats in besloten kring of in het openbaar?
  • Op welke locatie vindt de uitvaart plaats?
  • Wenst u dat de catering wordt verzorgd tijdens de condoleance? Zoja, welk arrangement kiest u?

En zo zijn er nog veel meer vragen en mogelijkheden. De invulling van de uitvaart bepaalt de hoogte van de kosten. Daarnaast krijgt u te maken met de vaste kosten voor het verzorgen en regelen van de uitvaart, de begrafenis of de crematie. Nadat wij uw wensen in kaart hebben gebracht, kunnen wij een kostenbegroting voor u maken.

INTERNATIONAAL

De gang van zaken rond een overlijden is anders wanneer een overledene moet worden overgebracht naar of vanuit het buitenland. Er moet een internationaal transport plaatsvinden en formaliteiten moeten worden geregeld. Door de goede contacten met ambassades en consulaten is De Horsten volledig op de hoogte van de wetgeving op het gebied van rouwtransport. Wij dragen zorg voor de afhandeling van internationale wettelijke formaliteiten. Voor een herdenkingsbijeenkomst in Nederland of daarbuiten kunt u vanzelfsprekend een beroep op ons doen.

LIVESTREAM

Wij realiseren ons dat maatregelen omtrent het coronavirus voor nabestaanden ingrijpend zijn. Juist in een tijd van afscheid is de steun van familie en vrienden zo belangrijk. Helaas kunnen wij de maatregelen niet versoepelen zolang het RIVM dit advies niet luidt. Wel kunnen we onze dienstverlening zo goed mogelijk aanpassen op de situatie. Wij bieden daarom een beveiligde livestream, zodat vrienden en familieleden vanuit huis bij de uitvaart kunnen zijn. Daarvoor krijgen genodigden een inlogcode, die zij in kunnen vullen op dehorstenuitvaartverzorging.nl/livestream.

Neemt u gerust contact met ons op bij alle vragen die u heeft. Met elkaar kunnen we kijken welke vorm de uitvaart zou kunnen krijgen onder de huidige omstandigheden.